top of page

Kaukasiankoira

 

 

 

Rodun alkuperä ja historia

 

Rodun alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa, koska rotu on erittäin vanha. Rodun iäksi on arvioitu 2000-3000 vuotta. Länsimaiset tutkijat olettavat, että mastiffi-tyyppinen koira on tarkoitushakuisesti siitetty paimentavan pystykorvarodun kanssa; tavoitteena tuottaa pakkasta kestävä, kookas, raju koirarotu karjan suojelijaksi. Arkeologisten tutkimusten mukaan rodun alkuperä on vanha molossirotu. 

 

Venäläisten asiantuntijoiden mielestä rotu on kehittynyt itsekseen tiibettiläisestä koiraryhmästä noin 2000 vuotta sitten. Koirat ovat seuranneet paimentolaisia, jotka asettuivat pysyvästi Kaukasuksen vuoristoon. Rotu siittäytyi vuosisatojen kuluessa puolivillissä olotilassa eristäytyneenä muista roduista. Luonnon valinta jätti jäljelle kaukaasialaisen sellaisena kuin me sen tunnemme tänään.

 

Koiran alkuperäinen kotiseutu on Mustanmeren ja Kaspianmeren välisellä alueella kohoava Kaukasuksen vuoristo ympäröivine aroalueineen. Alueen eristäytyneisyydestä huolimatta rotu on levinnyt mm. Iranin pohjoisosiin sekä Turkin kaakkoisosiin. Kaukaasialaisen kotiseutu on aina ollut maineeltaan sangen syrjäinen ja seikkailullinen, ollen vieläkin sitä, joten rotu on säilynyt suljetulla alueella tähän päivään saakka. Rotua tunnetaan erittäin huonosti.

 

Kaukaasialainen nähtiin ensimmäisen kerran eurooppalaisessa koiranäyttelyssä 1930-luvun Saksassa. Vuonna 1952 rotu jaettiin kahteen eri haaraan: raskasluiseen ja massiiviseen vuoristokoiraan, jota kutsuttiin Transkaukaasialaiseksi Owtcharkaksi ja kevytrakenteisempaan aroalueen koiraan, jota kutsuttiin Kaukaasialaiseksi Owtcharkaksi. Vuonna 1976 lajit yhdistettiin/uudelleenluokiteltiin yhdeksi roduksi, tarkoituksena oli saada rodun koirat saman luokituksen alaiseksi. Nykyinen jalostus pyrkii alueellisten erojen häivyttämiseen. Kuitenkin rotuasiantuntijat pystyvät erottamaan rodun sisällä olevat alueelliset poikkeamat, koska kullakin alueella on rodusta omat muunnelmansa alalajeineen. Nykyiset parhaat yksilöt on väitetty tulevan Georgian alalajista, joka on paksuturkkinen ja raskasluinen.

 

Kaukaasialaisella on ominaisuuksiensa takia mutkikas menneisyys. Koska rotu on kouluttajakeskeinen, vihainen vieraille ja erittäin tarkka omasta alueestaan, alkoi Neuvostoliiton armeija hyödyntää koiran ominaisuuksia vartiointiin. Venäjän hallitus hyödyntää kaukaasialaista sotilaskohteiden ja teollisuuden vartiointiin jatkaen Neuvostoliiton työtä. Tämän Neuvostoliiton armeijan luoman roolin takia on Kaukaasialainen saanut (ehkä vääryydellä) mystillisen ja aggressiivisen maineen. Rodun jalostuksesta koiran ominaisuuksien edistämiseksi ja säilyttämiseksi sotilas- ja teollisuuskäyttöön vastasi “kuuluisa Punaisen tähden kennel”, josta useat nykyiset koirat ovat saaneet alkunsa. “Punaisen tähden kennel” ristisiitti kaukaasialaista myös muiden rotujen kanssa saadakseen kaukaasialaisen ominaisuudet vahvistumaan. Siitoskokeet eivät tuottaneet tulosta, mutta jäljelle jäi koiria, joita on vaikea erottaa kaukaasialaisesta.

 

Kaukasiankoiran nimi

 

Kaukasiankoiraa kutsutaan kotiseudullaan nimellä Kavkazkaya Owtcharka. Sanalle owtcharka ei ole tarkkaa käännöstä, mutta se tarkoittaa lähinnä paimenenkoiraa, lammaskoiraa. Owtcharka/ofzarka voidaan myös kääntää paimeneksi. Muita nimiä ovat esim. Kaukasianpaimen, kaukasianpaimenkoira, kaukasische Owtcharka, kaukasischer schäferhund, kawkasky owtscharka, vuoristokoira, mountain dog.

Kaukasiankoira ei ole luokitukseltaan ja käytöltään paimenkoira; se on lauman suojelija, joka on palvellut isäntiään karjan ja kodin suojelijana (vartijana) sekä taistelukoirana. Käytön takia rotua ei saisi kutsua paimenkoiraksi; hyvä nimi on kaukaasialainen.

Koirasta käytetty englanninkielinen sana guardian on erinomainen kuvaamaan kaukaasialaista. Guardian=vartija, suojelija; sotilastermi, johon liittyy aina toiminnallisuus=uhkan poisto/eliminointi. Sanaa guardian ei voi kääntää sanalla vahti.

 

Luonne

 

Kaukaasialainen on vahvasti huoltapitävä, tasapainoinen ja tasainen luonteeltaan ollen kuitenkin tietyissä tilanteissa timantinkova sekä päättäväinen. Ne ovat aluettaan vartioivia, epäluuloisia vieraita kohtaan, tahtoen suojella laumaansa – perhettään ja omaisuutta vaaroilta – tosissaan tai niin, ettei väärinkäsitystä synny – salaman nopealla ja pelottomalla toiminnalla.

 

Rodulla sanotaan olevan yliluonnollinen kyky erottaa todellinen uhka hyväätarkoittavasta tilanteesta. Rotu kykenee siis hyvään tilannearviointiin sillä edellytyksellä, että se on asiallisesti sopeutettu yhteiskuntaan ja saanut koulutusta ja kokemusta. Rodulla on myös erinomaiset mahdollisuudet vääriin tilannearviointeihin, jos se ei ole saanut koulutusta tai kokemusta.

 

Yleensä kaukasialaiset ovat rauhallisia ja luotettavia, mutta suojeluvaiston takia saattaa esiintyminen olla raivokastakin. Ne käyttäytyvät hyvin perheenjäseniä kohtaan olleen innokkaampia miellyttämään kuin monet muut rodut.

 

Kaukasialaiset ovat itsenäisiä ja itsepäisiä verrattuna helpommin koulutettaviin rotuihin. Ne oppivat helposti, mutta tekevät oppimansa vain niin halutessaan. Kaukaasialainen on sopeutettava yhteiskuntaan nuorena antamalla sen olla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa erilaisissa tilanteissa. Jos kaukaasialainen halutaan lauman vartijaksi, on se saatettava niin aikaisin kuin mahdollista lauman jäseneksi.

 

Mitä paremmin rotu on sopeutettu yhteiskuntaan ja koulutettu, sitä vähemmän on ongelmia. Hyvin sopeutettuna se on säyseä ja ihana perheelleen; se on niin lojaali perheelleen, että on valmis uhraamaan itsensä suojatessaan perhettään. Kaukaasialainen on ihana ja hurmaava – suorastaan petollisen houkutteleva – suurimman osan ajasta.

 

Henkinen kehitys

 

Kaukaasialainen on itsenäisempi ajattelija kuin koirat yleensä. Se on henkiseltä kehitykseltään kuitenkin hidas; 45-kiloinen yksivuotias koira, jolla on kolmekuukautisen luonne, saattaa olla melkoinen haaste omistajalleen. Kaukaasialainen on itsepäi-nen, varsinkin 2,5 ensimmäistä ikävuottaan. Älykkäänä se löytää nuorena useita luovia tapoja joutua hankaluuksiin.

 

Kuulo ja haukkuminen

 

Rodun kuulo on normaalia parempi ja siksi se nopeasti tajuaa oudot äänet. Hyvän kuulonsa takia kaukaasialainen haukkuu usein – etenkin öisin. Tähän luonteenpiirteeseen on omistajan suhtauduttava varovaisen arvostaen. Rotu on toiminnallisesti suuntautunut elinpiirinsä vartijaksi ja se tahtoo suojella reviiriään. Haukkuminen on osittain varoitushaukuntaa eikä koiran luonnollista vartija- ja suojeluvaistoa saa tukehduttaa. Herkän haukkumisen takia kaukasialaista ei voi suositella kerrostaloon, joissa rappukäytävissä kuuluu vieraita ääniä niin päivisin kuin öisinkin. Myöskin lähiöomakotialueella tämä on otettava huomioon.

 

Koulutus ja kuri

 

Kaukaasialaisen tottelevaisuuskoulutus on aloitettava pentuna ja koulutus on välttämätöntä. Tottelevaisuuskoulutukseen kuuluu sopeutus yhteiskuntaan ja kaukaasialaisen pitää ottaa osaa perheen elämään sekä tottua perheen erilaisiin ympäristöihin, kuten työpaikkaan, pankkiin; sen on saatava kokemusta perheen ulkopuolisesta maailmasta.

 

Kaukaasialaisen koulutus tulee aloittaa jo hyvin nuorena, koska aikuiset koirat ovat jo liian voimakkaita ja liian isoja “korjattavaksi”, kun koira on puolivuotias, se on jo muodostanut mielipiteensä perheenjäsenten arvojärjestyksestä ja se tietää oman paikkansa tässä asteikossa. Pennun pitää arvostaa sinua johtajanaan, siksi on välttämätöntä olla periksiantamaton eli tiukka ja johdonmukainen pentua kohtaan.

Koulutuksen pitää olla päättäväistä, kärsivällistä ja aikaansaavaa. Luonteestaan johtuen sillä on läheiset suhteet ihmiseen ja tarve miellyttää, ollen siten halukas vartijaksi ja siten myös halukas oppimaan. Kaukaasialainen on siis oppimishaluinen ja koulutuskelpoinen – mitä parahin kaveri, mutta vain, jos itse olet sitä kohtaan oikeudenmukainen ja parhaan kaverin arvoinen!

 

Käyttäytyminen

 

Kaukaasialaisella on oltava aidattu piha tai juoksulanka; sitä ei saa pitää ulkona vapaana ilman omistajan suoranaista valvontaa. Aluettaan puolustavana ja suojelevana koirana ne voivat tulkita uhkaksi mitä ihmeellisempiä asioita.

Lievää vihamielisyyttä toisia koiria kohtaan saa esiintyä, mutta koiran on toteltava isäntäänsä.

Kuten muutkin vartioivat koirat myös kaukaasialaiset antavat flegmaattisen ja passiivisen vaikutelman. Ne ovat tottuneet makaamaan lauman luona kaiken aikaa ja pitämään saalistajat loitolla. Koska useat saalistajat ovat yöeläimiä, on kaukaasialainenkin aktiivisempi yöllä. Koiran pitämisessä ulkona on huomattava, että ne haukkuvat oudoille asioille – myös öisin. Älä anna niiden tavan makailla ympäriinsä torkkuen pettää itseäsi, pieninkin häiriö saa ne nopeasti jaloilleen ja aggressiiviseen hyökkäykseen.

Sisällä ne vaihtavat makuupaikkaa jatkuvasti valiten paikkansa siten, että tilanne (lauma) on sen hallinnassa koko ajan.

 

Säänkesto

 

Ulkona olemaan tottunut kaukaasialainen kestää ja viihtyy kaikissa sääolosuhteissa. Neuvostoliiton armeijan palveluskoirana sitä on käytetty koko Neuvostoliiton alueella ympäri vuoden. Koira viihtyy siis mitä kovimmista pakkasista kesähelteisiin, jolloin se tarvitsee raikasta vettä ja varjoa.

 

Koko

Rotumääritelmän mukaan uroksen säkäkorkeuden tulee olla vähintään 65 cm ja nartun säkäkorkeudeltaan vähintään 62 cm, ylärajaa ei ole mainittu. Paino n. 50-80kg kg.

 

Kaukasialainen ja lapset

 

Kaukaasialaiselle on osoitettava, että ihminen on lauman johtaja. Kaukaasialainen ei tieten tahtoen vahingoita lapsia, mutta suuren kokonsa takia saattaa kaataa lapsen tai istua lapsen päälle tahtoen tulla syliin unohtaen kokonsa. Kuten muidenkin lemmikkien kanssa, on aikuisen valvottava koiraa ja lapsia – erityisen tärkeää valvonta on kaukaasialaisen kanssa, koska se saattaa suojella laumansa lapsia muilta lapsilta. Varsinkin nuorten kanssa saattaa sosiaalinen kanssakäyminen muiden nuorten kanssa aiheuttaa kaukaasialaiselle tulkintaongelmia, jotka voivat johtaa hyökkäykseen. Koiran suuri koko saattaa tuottaa siis ongelmia lapsille ja kodin sisustukselle, mutta ongelmat eivät ole sen suurempia kuin muillakaan suurilla koirilla.

 

Lasten allergia-asiat on myös tutkittava ennen koiranottoa, on myös muistettava, että suuresta koirasta lähteen lisäksi kerran vuodessa enemmän karvaa kuin pienestä koirasta.

 

Ruokahalu

 

Kaukaasialainen on helppo pidettävä. Ruuankulutus on vähäisempää kuin aktiivisemmilla koirilla. Alkukantaisten koirien tapaan myös ruuan laatu voi olla ns. köyhempää. Ruokintaohjeita kannattaa kysyä kasvattajalta.

 

Terveys

 

Rodulla esiintyy tiettyjä ja tunnettuja perinnöllisiä vikoja, kuten lonkkavikaa. Myöskin kyynärnivelissä on todettu olevan jonkin verran vikoja. Muuten rotu on terve ja pitkäikäinen. Koirien alhainen keski-ikä johtuu siitä, että kaukaasialaisia lopetetaan jo nuorena huonosta koulutuksesta johtuvan aggressiivisuuden takia.

 

Miksi kaukaasialaista ei voi suositella kaikille

 

Kaukaasialainen ei ole sopiva koira kaikille. Ne vaativat aikaa, huolenpitoa ja jatkuvaa koulutusta. Kaukaasialaiset ovat vahvoja ja villejä, vieläkin alkukantaisia, eivätkä hyväksy kaikkia isännäkseen. Ne vaativat johdonmukaisen, vahvaluontoisen isännän. Koulutuksetta ne ovat yleensä aggressiivisia toisille ihmisille ja koirille. Kaukaasialaiselle on opetettava tavat niin hyvin, että siihen voi luottaa kaikissa tilanteissa ja sen reaktiot ovat tahtosi sekä odotustesi mukaiset. Jos tiedät olevasi täysin vuorenvarma kyvystäsi käsitellä suurta ja dominoivaa koiraa uhkaavissa tilanteissa sekä olet itse valmis uhraamaan tarvittavan ajan, energian, huolenpidon ja rahaa kasvatukseen ja täysipainoiseen koiranelämään, vain siinä tapauksessa voit harkita kaukaasialaisen hankintaa.

Kuitenkin ja kaiken kaikkiaan kaukaasialainen omaa ihanan luonteen ja on tasapainoinen. Jos kohtelet koiraa rakkaudella ja kärsivällisyydellä, saat itsellesi parhaan mahdollisen ystävän ja suojelijan, pelottoman ja luotettavan, joka seisoo rinnallasi kaikissa tilanteissa kaikkialla. 

 

Rotuluokitus ja rotuyhdistys Suomessa

 

Suomessa kaukasianpaimenkoira kuuluu FCI:N roturyhmään 2 ja se luetellaan palveluskoirarotuihin, joka muotovalioksi saavuttamiseksi tarvitsee kolmen sertifikaatin lisäksi hyväksytyn luonnetestituloksen tai palveluskoirakokeen kolmannen palkinnon. Rotuyhdistyksenä toimii Suomen Palveluskoiraliitto ja sen alaisena Suomen Kaukasialaiset ry 

 

bottom of page